Β) Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΥΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 14 ΕΤΩΝ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΙΔ, ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΡΙΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Η ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ. ΑΝΗΣΥΧΩ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ. ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕ ΠΟΡΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ. Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΠΙΤΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΜΟΛΙΣ 7 ΜΗΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ. ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΕΙ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΧΡΟΝΟ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΚΟΙΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΨΑΧΝΩ ΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο ιστορικό μέρος του ερωτήματός σας δεν αναφέρετε αν υπάρχει δικ. απόφαση που να ρυθμίζει την επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα του.
Την επικοινωνία με το παιδί ζητά ο γονέας με τον οποίο αυτό δε διαμένει.
Εφόσον θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει δικ. Απόφαση που να ρυθμίζει την επικοινωνία αυτή και ο πατέρας πιέζει να επικοινωνεί με το παιδί σε χώρο όπου υπάρχει υπόνοια ότι δεν είναι κατάλληλος για την ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη, τότε μπορείτε να αρνηθείτε την επικοινωνία δίχως κάποια νομική κύρωση, διότι δεν παραβιάζετε κάποια σχετική δικαστική απόφαση.
Επίσης δεν αναφέρετε την ηλικία του δικού σας παιδιού, που επίσης αποτελεί σημαντική παράμετρο στην εξέλιξη της επικοινωνίας αυτής (άλλο δηλαδή τα παιδί να είναι 5 ετών και άλλο 15 ετών).
Κρίνεται σκόπιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να απευθυνθείτε στον εισαγγελέα ανηλίκων με σχετική αίτησή σας προς διερεύνηση του περιβάλλοντος όπου μεταβαίνει το παιδί κατά την επικοινωνία του με τον πατέρα. Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει την καταγγελία σας και θα συλλέξει τα κατάλληλα στοιχεία συνεργαζόμενος με κοινωνικούς λειτουργούς δημοσίου φορέα, οι οποίοι θα επισκεφθούν το περιβάλλον αμφοτέρων των γονέων και θα γνωμοδοτήσουν επί του θέματος.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και αναμονή, κάτι που διαδικαστικά είναι επαχθές. Ωστόσο είναι το μόνο μέσο που μπορεί να διαφωτίσει την κατάσταση και να παράσχει ένα ασφαλές πόρισμα αναφορικά με την καταλληλότητα του περιβάλλοντος όπου διαβιώνει ο πατέρας του παιδιού.
Στο μεταξύ ο πατέρας στην άρνησή σας να επικοινωνήσει με το παιδί υπό τα δεδομένα αυτά, μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο, ζητώντας την άμεση επικοινωνία του με το παιδί με ασφαλιστικά μέτρα. Τότε εσείς θα επιχειρηματολογήσετε εκθέτοντας όλα τα παραπάνω, αιτούμενη την αφαίρεση της επικοινωνίας, είτε τον περιορισμό της, είτε τη διενέργειά της υπό όρους, όπως ακριβώς θα σας συμβουλεύσει ένας νομικός παραστάτης (δικηγόρος) στον οποίο θα πρέπει να προστρέξετε ώστε να διασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί σας.
Επισημαίνεται δε ότι η παρακολούθηση του παιδιού από παιδοψυχολόγο είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό, που θα θέσετε υπόψιν τόσο του εισαγγελέως, όσο και της γενικότερης διαδικασίας, κάποια δε σχετική γνωμοδότησή του επί του θέματος, καίτοι εκτιμάται ελεύθερα από το δικαστήριο, ωστόσο έχει εξαιρετικά βαρύνουσα αποδεικτική ισχύ στην εξέλιξη της υπόθεσης.