Thess Lawyer

Κατέθεσα αίτηση διαζυγίου όμως οι γονείς μου υπερασπίζονται τον άντρα μου και του επιτρέπουν να μένει σπίτι γιατί είναι δικό τους. τί να κάνω ;

Α) Ύστερα από 4 χρονια γάμου, έκανα αίτηση διαζυγίου μέσα στις γιορτές των χριστουγέννων. Αποκτήσαμε ένα αγοράκι που τώρα είναι 2 ετών. Οι γονείς μου υπερασπίζονται τυφλά τον γαμπρό τους και αυτό βέβαια έχει να κάνει με την δυσλειτουργική και κενή σχέση που κουβαλάμε μεταξύ μας από τότε που ήμουν παιδί. Ο πρώην σύζυγος δεν έχει φύγει από το σπίτι ακόμα. Χτές ήταν μια μέρα με ένταση και χειροδίκησε πάνω μου την ώρα που είχα το παιδί στην αγκαλιά. Εκτός αυτού, κάλεσε τους γονείς μου λέγοντας τους ότι έχω βγεί εκτός εαυτού και δεν ξέρει πως να με διαχειριστεί αλλά και την αστυνομία. Το πρόβλημα μου είναι το εξής: Η σχέση μου με τους γονείς μου είναι άσχημη και νεκρή. 1) Δυστυχώς δεν είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και εκτός αυτού μένω στο διαμέρισμα που είναι γραμμένο στο όνομα μου αλλά δικής τους επικαρπίας. Υπάρχει περίπτωση να μου κάνουν έξωση? 2) Δεδομένου ότι ο πατέρας μου με αποκαλεί συνεχώς τρελή και η μάνα μου δηλώνει ότι δεν μπορεί ούτε να με βλέπει, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη. Ενάντιας στην φύση μου, αναγκάζομαι να σκεφτώ με τρόπους ώστε να διαφυλάξω ότι έχω, τον εαυτό μου ακέραιο και την σχέση μου με το παιδί. Υπάρχει τρόπος να κινηθούν νομικά για να πάρουν την επιμέλεια? Μπορώ να προστατευτώ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1) ΝΑΙ υπάρχει αυτή η πιθανότητα νομικά αφού αυτοί έχουν τη διαχείριση και κάρπωση του διαμερίσματος που είναι και η ουσία του δικαιώματος της επικαρπίας. Αυτό θα μπορούσαν να το ζητήσουν δικαστικά οπότε εκεί θα μπορούσατε να προβάλλετε όλα τα θέματα ηθικής τάξεως που τίθενται στην περίπτωσή σας, υπό την μορφή καταχρηστικής ασκήσεως του σχετικού δικαιώματός τους εναντίον σας (δηλαδή το κατά πόσον συνάδει με το δίκαιο, οι γονείς να ζητούν την αποβολή της οικονομικώς ασθενούς κόρης τους από διαμέρισμα επικαρπίας τους, και αντίστοιχα ψιλής κυριότητός της, που αποτελούσε την μέχρι πρότινος οικογενειακή της στέγη).
2) Θα μπορούσε αρχικώς ο σύζυγός σας να πάρει την επιμέλεια εφόσον υπάρχει ΒΑΣΙΜΑ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ η εκδοχή ότι η συμπεριφορά σας αναφορικά με την ανατροφή του παιδιού είναι βλαπτική λόγω χαρακτήρα ή τυχόν ασθένειάς σας. Τούτο διότι την επιμέλεια των τέκνων διαρκούντος του γάμου ασκούν αμφότεροι οι γονείς και σε περίπτωση αμφισβήτησής της ο γονέας που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις κατόπιν δικαστικής ανάθεσης. Σε όλα αυτά προκρίνεται το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του παιδιού και η αρτιότερη συμπεριφορά του γονέα, που θα προάγει το συμφέρον αυτό και θα οδηγήσει σε ομαλή ψυχοπνευματική ανάπτυξη την ανατροφή του παιδιού.
Οι γονείς σας θα μπορούσαν να ζητήσουν την επιμέλεια του τέκνου εφόσον κριθεί ότι και ο πατέρας είναι ακατάλληλος για την άσκηση της επιμέλειάς του για τους προαναφερομένους λόγους.
3) Θα πρέπει να λεχθεί ότι η ανάθεση της επιμέλειας τέκνου γίνεται μέσω δικαστικής διαδικασίας κατόπιν προσφυγής του γονέα που τη θέλει- συνεπώς στο σημείο αυτό θα μπορούσατε -εν όψει του ιστορικού που εκθέσατε – να τη ζητήσετε με την επίκληση επείγουσας επίλυσης με ασφαλιστικά μέτρα. Με την ίδια αίτηση θα μπορούσατε να ζητήσετε το διακανονισμό της οικογενειακής στέγης ώστε να παραμείνετε εις αυτήν λόγω της αδήριτης ανάγκης που συνεπάγεται η οικονομική σας αδυναμία εν συνδυασμώ με την μικρή ηλικία του παιδιού σας, το οποίο έχει την απόλυτη ανάγκη και φροντίδα σας. Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν με τη βοήθεια ενός ειδικού νομικού συμβούλου να αποτελέσουν ασπίδα σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη δικαστική κίνηση εναντίον σας αλλά και πολύτιμο εργαλείο διεκδίκησης των αυτονόητων σχετικών αξιώσεών σας.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.