«Πως γίνεται να κατασχέσεις εφάπαξ τον μισθό του συζύγου σου όταν δεν δίνει καθόλου διατροφή και να μην κάνεις συνέχεια δικαστήρια; Εγώ κάνω συνέχεια κατασχέσεις και πληρώνω κάθε φορα οταν μαζεύεται κάποιο πόσο αλλά δεν με συμφέρει»
Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή
Το δικαιϊκό μας σύστημα σε σχετικό κεφάλαιο του Αστικού μας Κώδικα στο δέκατο κεφάλαιο με τον τίτλο «Διατροφή από το νόμο» άρθρα 1485 επ. ΑΚ, επιβάλλει την υποχρέωση των γονέων να διατρέφουν τα τέκνα τους και των συζύγων, στο τέταρτο κεφάλαιο με τον τίτλο «σχέσεις των συζύγων από το γάμο» άρθρα 1386 επ. ΑΚ, να συμβάλλουν στις οικογενειακές δαπάνες αναλόγως της οικονομικής τους κατάστασης (όπως προκύπτει από τα οικονομικά τους στοιχεία και τις ανάγκες του δικαιούχου) και να διατρέφουν ο ένας τον άλλον υπό προϋποθέσεις.
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αποφαίνονται για τα θέματα αυτά, έχουν καθιερώσει την, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσφυγή (συνήθως ανά διετία ή τριετία), του γονέα που δικαιούται διατροφής για τα παιδιά του (δικαιούχου διατροφής) κατά του υποχρέου, ή του συζύγου που δικαιούται ο ίδιος διατροφής, κυρίως για να ελέγχονται τα οικονομικά δεδομένα και οι διατροφικές ανάγκες των εμπλεκομένων πλευρών, που συνήθως διαφοροποιούνται με το πέρασμα των χρόνων, ώστε να εκδίδεται η πιο επωφελής για αυτούς απόφαση διατροφής.
Η δικαστική απόφαση αποτελεί τον τίτλο επί τη βάσει του οποίου θα μπορέσει ο δικαιούχος διατροφής διάδικος που νίκησε να ικανοποιήσει την απαίτησή του, στρεφόμενος με κατάσχεση εναντίον κάθε περιουσίας του υποχρέου (ακίνητα, μισθός, ποσά που πρόκειται ο υπόχρεος να εισπράξει κλπ) εφόσον ο τελευταίος οικειοθελώς δε συμμορφώνεται με το περιεχόμενο της περί διατροφής απόφασης.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί την αναγκαστική εκτέλεση του περιεχομένου της αποφάσεως, οδηγεί στην υλοποίηση χορήγησης της διατροφής που η δικαστική απόφαση περιέχει, δε μπορεί να υπάρξει και να κινηθεί χωρίς τη δικαστική απόφαση και συνιστά την πεμπτουσία και την υλοποίηση της απονομής της δικαιοσύνης και προβλέπεται και από το Σύνταγμα.
Συνεπώς στην περίπτωση του ερωτήματός σας: Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη μέθοδος παρά να υπάρχει ενεργή δικαστική απόφαση με βάση την οποία μπορείτε να κάνετε κατάσχεση στο μισθό του συζύγου σας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει ο δικαιούχος διατροφής που επιβάλλει την κατάσχεση να παρακολουθεί προσεκτικά τις εκταμιεύσεις που πραγματοποιεί ο τρίτος στα χέρια του οποίου έγινε η κατάσχεση, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει αντιστοιχία σε σχέση με το χρόνο και ποσό διατροφής που συνολικά του επιδικάσθηκε βάσει της αποφάσεως και τούτο γιατί συνήθως υπάρχει χρονική διάσταση μεταξύ των διατροφών που επιδικάσθηκαν και του χρόνου που αυτές καταβάλλονται μέσω της κατάσχεσης (δηλαδή μπορεί να καταβάλλεται διατροφή Ιανουαρίου 2015 μέσω της κατάσχεσης τον Ιούνιο του 2015).
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα της εκτέλεσης – κατάσχεσης προκαταβάλλονται από το δικαιούχο, επιβαρύνουν όμως τον υπόχρεο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλει επιπρόσθετα με την απαίτηση διατροφής που επιδικάσθηκε, επιπλέον των νομίμων τόκων, κάτι που εν τέλει είναι προς το συμφέρον του δικαιούχου.