ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ, ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ή ΑΡΠΑΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
AΠΑΝΤΗΣΗ:
Το αδίκημα που συντελείται είναι παραβίαση της δικαστικής απόφασης που ορίζει την επικοινωνία του.
Το άρθρο 232Α ΠΚ προβλέπει την ποινική τιμωρία αυτού που από πρόθεση παραβαίνει τις διατάξεις αποφάσεως που τον υποχρεώνουν να προβεί σε κάποια ενέργεια ή παράλειψη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο, όπως στην προκειμένη περίπτωση που αναφέρετε.
Αρπαγή ανηλίκου συντελείται όταν το παιδί δεν επιστρέφεται επί συνεχόμενο διαρκές χρονικό διάστημα και κρατείται από το γονέα που δεν έχει την επιμέλειά του με πρόθεση μη επιστροφής του.
Υπάρχει διακρατική ενωσιακή νομοθεσία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης και είναι η Σύμβαση Χάγης 1980 για τα αστικά θέματα της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών Ν. 2102/1992 ΦΕΚ Α 193/92, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός με αρ. 2201/2003 του Συμβουλίου για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεως σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα της επιμέλειας και επικοινωνίας και επιστροφής παιδιών, εφόσον διακρατήθηκαν παράνομα σε κάποιο κράτος μέλος.
ΡΑΝΙΑ ΣΑΛΠΙΣΤΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΜΔΣΘ 3153
26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 43- ΛΙΜΑΝΙ ΣΕΝΤΕΡ
ΤΚ 546 27 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
τηλ: 2310 286.146