Thess Lawyer

Πώς διαχειρίζομαι τα χρέη της κληρονομιάς των ανιόντων μου ;

 

EΡΩΤΗΣΗ:

Το ερώτημα μου αφορά υπόθεση ξαδέρφων μου που προσπαθώ να βοηθήσω. Ο πατέρας τους σκοτώθηκε το 2000 ήταν ανήλικα και έγινε αποποίηση περιουσίας από την μητέρα τους. Το 2015 πεθαίνει η μητέρα τους και προσπαθώντας να τελειώσουν με την αποδοχή της κληρονομιάς, είναι και οι τρεις ενήλικοι, έρχεται ένα χαρτί στο όνομα του μικρότερου για το χρέος του πατέρα που είναι περίπου 140000€ με τα οικονομικά τους σε άσχημη κατάσταση, τι μπορούν να κάνουν;

 

AΠΑΝΤΗΣΗ:

Βάσει σχετικών διατάξεων του κληρονομικού δικαίου, που αποτελεί τομέα του αστικού δικαίου, αυτοδίκαια με το θάνατο του κληρονομουμένου επάγεται η κληρονομία στον κληρονόμο. Ωστόσο η κτήση αυτή είναι προσωρινή επειδή ενυπάρχει το δικαίωμα αποποίησης. Κάθε κληρονόμος εκ του νόμου έχει δικαίωμα αποποίησης της επαχθείσας εις αυτόν κληρονομίας, που πρέπει να ασκήσει εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών από τη γνώση της επαγωγής (δηλαδή του ότι κατέστη κληρονόμος).

Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις εξ αδιαθέτου διαδοχής (όταν δεν υπάρχει διαθήκη) και εκ διαθήκης.

Στις περιπτώσεις ατόμων περιορισμένης δικαιοπρακτικής ικανότητος η γνώση της επαγωγής ελέγχεται από τη γνώση των νομίμων αντιπροσώπων τους και στην περίπτωση ανηλίκων τέκνων από τη γνώση αυτών που ασκούν τη γονική τους μέριμνα, στην προκειμένη περίπτωση από την μητέρα τους.

Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση αυτή θα έπρεπε η μητέρα να αποποιηθεί και για τα παιδιά της και όχι μόνον για τον εαυτό της, όταν απεβίωσε ο σύζυγός της και πατέρας των παιδιών της, όπως προκύπτει από το ιστορικό του ερωτήματος. Θα έπρεπε δηλαδή να προσφύγει στο δικαστήριο αρμοδίως προκειμένου να λάβει άδεια προς αποποίηση των τέκνων της.

Ή σε περίπτωση παράλειψης αυτής της ενέργειας θα έπρεπε εντός αποκλειστικής προθεσμίας έτους από της ενηλικιώσεώς τους τα παιδιά να συντάξουν απογραφή της κληρονομίας, προκειμένου να θεωρηθεί η  αποδοχή τους ότι συντελείται επ’ ωφελεία απογραφής, που είναι ο επιεικής τρόπος αποδοχής που καθιερώνει ο νόμος για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων και που συνεπάγεται ότι κληρονομούν μόνον το ενεργητικό της κληρονομίας και όχι το παθητικό αυτής. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια δυνατότητα που μπορεί να επιλεγεί από κάθε κληρονόμο, δηλαδή να αποδεχθεί την επαχθείσα κληρονομία επ’ ωφελεία απογραφής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ανήλικοι κληρονομούν από της ενηλικιώσεώς τους και είναι υπόχρεοι και με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της κληρονομίας.

Σε αυτό το χρονικό σημείο θα πρέπει να επιμερισθεί το χρέος στα υπόλοιπα αδέλφια διότι κληρονομούν και οι τρεις ισομερώς, είτε να γίνει επαφή με τη Δ Ο Υ προς διερεύνηση της οφειλής αυτής και διευθετήσεώς της είτε μέσω δόσεων είτε μέσω υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται η συνεργασία με δικηγόρο προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας και οικονομικής επιβάρυνσης.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.