Η Ολομέλεια του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου εξέδωσε την υπ’αριθμόν 734/2016 απόφαση,η οποία κηρύσσει τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το 2013 ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση ο οποίος στις 31.8.2010 αποχώρησε και στρεφόταν κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών και αφού είχε συνταξιοδοτηθεί έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.
Ωστόσο, η απόφαση του 734/2016 υποστηρίξε τη συνταγματικότητα των περικοπων αυτών και μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης αποσαφηνίζεται πλήρως η στάση αυτή. Συγκεκριμένα, η απόφαση τονίζει πως δεν αντιτίθενται οι περικοπές στο άρθρο 22 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Επίσης, η Ολομέλεια δε θεωρεί ότι παραβιάζεται το άρθρο 25 του Συντάγματος σχετικά με την αναλογικότητα του εν λόγω μέτρου. Ουσιαστικά, οι περικοπές θεωρούνται ως μέσο εξομάλυνσης μεταξύ εισφορών και εφάπαξ παροχών, δεδομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ 734/2016 κρίνει πως οι περικοπές δεν παραβιάζουν το θεμελιώδες άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο πραγματώνει την αρχή της ισότητας. Ειδικότερα, το άρθρο 4 τονίζει πως οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, στην υπό κρίση περίπτωση κρίθηκε πως οι περικοπές ελήφθησαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν εδύνατο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις και ήταν υπό κατάρρευση.
Βασιζόμενο στα παραπάνω επιχειρήματα το Συμβούλιο της Επικρατείας καταλήγει στη συνταγματικότητα των περικοπων. Είναι απαραίτητο δε να τονιστεί πως στην ελληνική νομική επιστήμη οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν έμμεση πηγή δικαίου. Αυτό επομένως σημαίνει ότι ο εκάστοτε δικαστής μπορεί να ερμηνεύει κατά την κρίση του την εκάστοτε περίπτωση, χωρίς να θεσπίζει με τις αποφάσεις που εκδίδει δεσμευτικούς κανόνες δικαίου. Συμπερασματικά, και η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει την τυπική ισχύ κανόνα δικαίου και αναμένονται περαιτέρω ενέργειες.