«Καλησπέρα σας, Είμαι μονογονέας και έχω 1 κοριτσάκι 4 χρονών. Υπάρχει μία απόφαση δικαστηρίου με την οποία ορίζεται η επικοινωνία του παιδιού με τον πατέρα και ιδίως για την περίοδο των θερινών διακοπών(συγκεκριμένα 10 ημέρες μέσα στον Αύγουστο αλλά και γενικά 1-3ο ΣΚ κάθε μήνα και Δευτέρα – Τετάρτη 3ωρη επικοινωνία).
Το θέμα μου είναι όμως πως για τις διακοπές του παιδιού με την μητέρα δεν γίνεται καμία αναφορά στην απόφαση με αποτέλεσμα ο πρώην σύζυγος να απαιτεί ( το διάστημα που θα παρω το παιδί για να πάω εξίσου όπως εκείνος 10 ημέρες διακοπές με το παιδί) να ασκεί την επικοινωνία του κανονικά με το παιδί δηλ. αν συμπίπτει με Σαβ/κο δικό του ή την 3 ωρη επικοινωνία τις καθημερινές, με αποτέλεσμα να μην μου επιτρέπει με τον τρόπο του να πάω διακοπές με το παιδί(εκβιάζει οτι θα καλέσει την αστυνομία).
Η απόφαση βέβαια τονίζει οτι την συγκεκριμένη περίοδο των διακοπών όπως και των εορτών δεν ισχύει η 3ωρη επικοινωνία καθώς και οι διανυκτερεύσεις τα Σαβ/κα. Απλά δεν λέει ξεκάθαρα για τα δικαιώματα της μητέρας προς το παιδί. Σαν μαμά δεν έχω δικαίωμα να πάω διακοπες με το παιδί μου;
Σχετικά με την περίοδο διακοπών του παιδιού με τον πατέρα. Έχει δικαίωμα το διάστημα που θα πάρει ο πατέρας το παιδί να στερεί την επικοινωνία του παιδιού με την μητέρα; Σαν εναλλακτική περίπτωση θα μπορούσα να δώσω κάποιο κινητό στο παιδι ωστε να μπορώ να μιλάω μαζί του διότι ο πατέρας της όταν την έχει δεν μου επιτρέπει να της μιλάω αλλα και στην ίδια όταν με ζητάει της λέει διάφορες δικαιολογίες και δεν μας επιτρέπει γενικά να μιλάμε με αποτέλεσμα το παιδί να στεναχωριέται και να κλαίει;
Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε καθώς και για την πολύ μεγάλη βοήθεια που μας προσφέρετε ενημερώνοντας μας καθημερινά!!»
Τόνια
Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή
H απόφαση ορθώς αναφέρει ότι η επικοινωνία του πατέρα με το παιδί, αργεί κατά την περίοδο των θερινών διακοπών και εορτών, όπως επισημαίνετε στο ιστορικό του ερωτήματός σας. Συνεπώς δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Οι αποφάσεις επικοινωνίας καθορίζουν τα διαστήματα επικοινωνίας του παιδιού με το γονέα με τον οποίο αυτό δεν διαμένει και όχι με το γονέα που ασκεί την επιμέλειά του, διότι είναι αυτονόητο ότι ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού έχει τη διακριτική ευχέρεια του καθορισμού των διακοπών του, επί τη βάσει του συμφέροντός του και υπό τον όρο της μη παραβίασης του δικαιώματος επικοινωνίας του με το γονέα με τον οποίο το παιδί δε διαμένει.
Δείτε σχετικά: Τα παιδιά μου είναι διακοπές με τον πατέρα τους. Πως μπορώ να επιτύχω την άμεση επιστροφή τους λόγω των εξελίξεων στην χώρα μας;
Είναι απολύτως καταχρηστικό να μετατρέπεται το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα σε εργαλείο εκδίκησης έναντι του γονέα που έχει την επιμέλεια, έτσι ώστε να δημιουργείται αδυναμία μετάβασής του τελευταίου για θερινές διακοπές με το παιδί, κατάσταση που βάλλει κατά του συμφέροντος του παιδιού, που δικαιούται θερινές διακοπές με αμφότερους τους γονείς του.
Εργαλείο στο συντονισμό των θερινών διακοπών είναι η λογική και αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων και η ενημέρωση του γονέα που δικαιούται επικοινωνίας, ώστε να είναι αποδεδειγμένως ενήμερος για την απουσία του παιδιού (λ.χ με εξώδικη επιστολή).
Σε περίπτωση που και η επιλογή της λογικής και καλόπιστης προσέγγισης δεν επιφέρουν το θεμιτό αποτέλεσμα, τότε μόνη λύση είναι η προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια για να επιλυθεί το θέμα με τη μορφή του κατεπείγοντος και τη λήψη προσωρινής διαταγής.
Αναφορικά με τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας σας με το παιδί κατά την περίοδο που βρίσκεται με τον πατέρα του, είναι αυτονόητο ότι δε θα πρέπει να παρεμποδίζεται εφόσον είναι σώφρων και τελεί σε αναλογία μέσου προς σκοπό (είναι δηλαδή λογική με αντικειμενική κρίση), ενώ στην περίπτωση που παρεμποδίζεται, θα μπορούσατε να τροποποιήσετε την απόφαση επικοινωνίας που εκδόσατε ως προς αυτό το σκέλος, επισημαίνοντάς το στο αρμόδιο δικαστήριο όπου θα πρέπει να προσφύγετε, ζητώντας ίσως και τον περιορισμό της επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί, με το αιτιολογικό ότι ο τρόπος που γίνεται, δημιουργεί αναστάτωση και φοβίες στο παιδί που εν τέλει είναι κόντρα στο συμφέρον του.
Κάτω δε από αυτό το πρίσμα θα εκτιμηθεί και η δυνατότητά σας να δώσετε σε ένα παιδί 4 ετών συσκευή κινητού τηλεφώνου για να επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί του…παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του. Αυτό θα μπορούσε – πέραν της γενικότερης επιφύλαξης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από άτομα τόσο μικρής ηλικίας λόγω ακτινοβολίας και λοιπών παρενεργειών που έχουν επισημανθεί από την επιστήμη – να πυροδοτήσει εντάσεις, που και το δικό σας δικαίωμα πληροφόρησης θα μπορούσε να τορπιλίσει και να μεγιστοποιήσει το χάσμα στις σχέσεις σας με τον πατέρα του παιδιού, που εν τέλει είναι και πάλι αντίθετο προς το συμφέρον του.
Ως εκ τούτου η άμεση προσφυγή στο δικαστήριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (εφόσον συντρέχουν και βάσιμες πληροφορίες για μη ενδεδειγμένη επικοινωνία του πατέρα προς το παιδί) είναι και η μόνη λύση, ίσως δε και στην περίπτωση κακουργηματικών περιπτώσεων η προσφυγή στον εισαγγελέα ανηλίκων, που από το ιστορικό της περιπτώσεώς σας μάλλον δεν προσήκει, τονίζεται όμως θεωρητικώς ως δυνατότητα.