Thess Lawyer

Τα πεθερικά μου, μας χτύπησαν. Μπορώ να κινηθώ νομικά;

«Λόγω της γαμοβάπτισης θα μέναν σπίτι μας για 5 ημέρες τα πεθερικά μου και ο κουνιάδος με την κοπέλα του. Εκτός από τον πεθερό τους υπόλοιπους θα έβλεπα 1η φορά. Δεν είχαν έρθει λόγω οικονομικών δυσκολιών, γι αυτό και θα μέναν και σπίτι μας. Πολύ καιρό πριν ο άντρας μου τσακώνονταν με την μάνα του για το αν θα έφερνε το σκύλο, ενα σαμογιέν 50 κιλά. Φυσικά επικράτησε το δικό της. Μου είπαν ψέματα ότι ο σκύλος είναι ήρεμος και εκπαιδευμένος. Με το που μπήκε σπίτι όρμησε στο 9 μηνών παιδί μου. Είχαν την απαίτηση ο σκύλος να κάνει ότι θέλει στο σπίτι, να ανεβαίνει στους καναπέδες, να τρώει τα παιχνίδια του μωρού και σε κάθε μου παρατήρηση γινότανε καβγάς. Ο άντρας μου είναι πολύ μαλθακός σαν άνθρωπος και προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες. Πιστεύω κιόλας ότι για κάποιο λόγο φοβάται τους γονείς του. Το μόνο που μου έλεγε ήταν : Υπομονή θα φύγουν.

Μια μέρα πριν φύγουν βρήκα το σκύλο πάνω στον καναπέ να τρώει το αγαπημένο κουκλάκι της κόρης μου. Επειδή εκνευρίστηκα και φώναξα η πεθερά μου άρχισε να κλοτσάει τα έπιπλα μου και να επιτίθεται λεκτικά σ εμένα και στον άντρα μου. Δυστυχώς δεν άντεξα άρχισα να την βρίζω και εγώ. Τότε προσπάθησε να με χτυπήσει και μαζί με αυτήν ο άντρας της και ο γιος της. Ο άντρας μου με το παιδί στην αγκαλιά μπήκε ανάμεσα μας, με αποτέλεσμα 2 μέρες μετά την γαμοβάπτιση εγώ και ο άντρας μου, να έχουμε μελανιές και το μωρό μου μια γρατσουνιά στην πλάτη. Χτύπησαν το παιδί μου στην προσπάθεια να χτυπήσουν εμένα.

Από τις λίγες φράσεις του καβγά που θυμάμαι έντονα είναι όταν μου έλεγε ότι εγώ φταίω που επιτέθηκε στο παιδί, επειδή δίνω πολύ σημασία στο παιδί και κάνω το καημένο το σκυλί να ζηλεύει! Εκείνη την ημέρα έφυγαν από το σπίτι μας, αφού με έβρισαν χυδαία. Ο άντρας μου είπε πως δεν θα μας ξαναενοχλήσουν ποτέ. Για ασφαλιστικά μέτρα δεν ήθελε να το συζητήσει καν. Εγώ όμως δεν μπορώ να το ξεπεράσω και ας έχουν περάσει 8 μήνες. Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα ξανάρθουν και θα απαιτήσουν επαφή με το παιδί ή οτιδήποτε. Επίσης δεν έχω συγχωρέσει τον άντρα μου για την μαλθακότητα του και αυτό δημιουργεί καβγάδες. Μήπως πρέπει να κινηθώ μόνη μου δικαστικώς; Mήπως έτσι νιώσω ξανά ασφαλής; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.»

Απαντάει η δικηγόρος και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κυρία Ράνια Σαλπιστή

Κατά κανόνα και οι δύο γονείς έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, εφόσον δε συντρέχει λόγος αφαίρεσης εξαιτίας σοβαρών παραπτωμάτων των γονέων, αδυναμίας άσκησής της εκ μέρους τους, οπότε αποφασίζει το Δικαστήριο, που αποφαίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, κατόπιν αιτήσεως ενός εκ των γονέων.

Δείτε σχετικά: Οι γονείς του πρώην συζύγου θέλουν ξεχωριστή επικοινωνία με το παιδί

Το δικαιϊκό μας σύστημα επίσης προβλέπει τη δυνατότητα επικοινωνίας των παππούδων (απώτερων συγγενών κατά το νόμο) με το εγγόνι τους (άρθρο 1520 του Αστικού μας Κώδικα). Και αυτή όμως η επικοινωνία υπόκειται σε περιορισμούς εφόσον αντιστρατεύεται το συμφέρον του παιδιού.

Στην περίπτωση του ερωτήματός σας, από τα πραγματικά περιστατικά, προκύπτει ότι και οι δύο γονείς έχετε τη γονική μέριμνα και επιμέλεια του παιδιού και θα έπρεπε αμφότεροι να στραφείτε κατά των παππούδων για την περιστολή του δικαιώματος επικοινωνίας τους με το εγγόνι τους.

Στην περίπτωση όμως που θεωρείτε (κάτι που θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο) ότι τα περιστατικά του ερωτήματός σας είναι άκρως επείγοντα και επιβαρυντικά, τότε μπορείτε και μόνη σας να εκπροσωπήσετε το παιδί ενώπιον του δικαστηρίου, ζητώντας την περιστολή του δικαιώματος επικοινωνίας των παππούδων λόγω επείγουσας προστασίας του παιδιού από την επιθετική συμπεριφορά τους.

Στην αίτησή σας θα μπορούσατε να προβλέψετε την απειλή χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης, εφόσον οι παππούδες παραβιάσουν το περιεχόμενο της απόφασης.

Επίσης και σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσατε να ασκήσετε όλα τα δικαιώματα ποινικά και αστικά, που απορρέουν από την προσβολή της σφαίρας της προσωπικότητός σας εκ μέρους της αήθους συμπεριφοράς των πεθερικών σας, υπολογίζοντας αναλόγως την παράμετρο της οριστικής ρήξης στην οικογενειακή σας ζωή με τον σύζυγό σας και τους συγγενείς του.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.