Thess Lawyer

Τι προβλέπει η νέα Οδηγία της ΕΕ για τις συσκευασίες τσιγάρων και ειδών καπνού

Σε ισχύ έχει τεθεί από την Παρασκευή 20 Μαϊου 2016 η νέα νομοθεσία για τους περιορισμούς στα πακέτα τσιγάρων και καπνού. Η συγκεκριμένη Οδηγία (2014/40/ΕΕ) είχε τεθεί σε περίοδο προσαρμογής όταν ψηφίστηκε πριν δύο έτη.  Σκοπός της συγκεκριμένης Οδηγίας είναι να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που υπέχει η ΕΕ απέναντι στους πολίτες της, προκειμένου να τους προστατέψει απότην παραπλανητική διαφήμιση σχετικά με τα είδη καπνού.

Βασικότερα σημεία της παρούσας είναι η υποχρέωση που έχουν οι καπνοβιομηχανίες να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους όλα τα συστατικά του τσιγάρου αναλυτικά. Επιπροσθέτως, θεσπίζεται η υποχρέωση αυτών να αναγράφουν στο μεγαλύτερο μέρος των πακέτων τσιγάρων και των ειδών καπνού ( 2/3 της επιφάνειας του πακέτου) προειδοποιητικά μηνύματα είτε φραστικά είτε φωτογραφικά.

Ωστόσο η Οδηγία αυτή εναντιώνεται σημαντικά στις ιδιαίτερες γεύσεις που φέρουν ορισμένα είδη καπνού και τσιγάρων με επικεφαλής τη γεύση μέντα (μινθόλη). Αυτό ουσιαστικά έχει θεσπιστεί καθώς αυτές οι αρωματικές προσθήκες γίνονται με μόνο9 σκοπό να καταστήσουν το κάπνισμα αλλά και τα συγκεκριμένα προϊόντα ελκυστικά στο κοινό.  Η μινθόλη λόγω του ευχάριστου αρώματος/ γεύσης παραπλανεί τους καταναλωτές, οι οποίοι μυούνται όλο και περισσότερο στο κάπνισμα. Φυσικά η συγκεκριμένη πρακτική εναντιώνεται στον περιορισμό του καπνίσματος αλλά και στα χρηστά ήθη καθως πρόκειται και για παραπλανητική διαφήμιση ή προώθηση.

Κάθε κράτος μέλος θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις πωλήσεις προϊόντων καπνού στο ίντερνετ ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να υπαχθούν είτε στην κατηγορία των φαρμακευτικών προϊόντων (ως βοηθήματα για να κόψει ο χρήστης το κάπνισμα) είτε ως προϊόντα καπνού, με όλους τους περιορισμούς που συνεπάγεται η μία ή άλλη επιλογή.

Τέλος, θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, υποχρέωση των κατασκευαστών και των εισαγωγέων να υποβάλλουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές κοινοποίηση για κάθε προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην αγορά (με παράλληλη υποχρέωση standstill για έξι μήνες), αναγραφή συγκεκριμένων προειδοποιήσεων, μέγιστη περιεκτικότητα 20 mg/ml σε νικοτίνη, χωριστό ενημερωτικό φυλλάδιο εντός της συσκευασίας, ειδική απαγόρευση διαφημιστικής προώθησης και χορηγιών, καθώς και κατάρτιση και διαβίβαση ετήσιας έκθεσης.

Η συγκεκριμένη Οδηγία μάλιστα, έπεσε ” θύμα” πολλών αντιδράσεων και συγκεκριμένα η Πολωνία υποστηριζόμενη από τη Ρουμανία στράφηκε εναντίον της απαγόρευσης των τσιγάρων με μινθόλη. Ωστόσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο νομιμοποιεί την Οδηγία τονίζοντας την καταχρηστικότητα των προϊόντων αυτών που σκοπό έχουν τη διάδοση του καπνίσματος και την απήχησή του σε ευρύτερο κοινό. Από τη μεριά των δύο αυτών κρατών προτάθηκε η θέσπιση ενός ηλικιακού ορίου, ούτως ώστε να μην μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Το Δικαστήριο απέρριψε το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Ως προς την απαγόρευση αναγραφής οποιουδήποτε χαρακτηριστικού στα πακέτα τσιγάρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προώθηση αυτών, ακόμα και αν πρόκειται για αληθή χαρακτηριστικά, το Δικαστήριο απεφάνθη πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δύναται να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό και είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν υπερβαίνει τα όρια του αναγκαίου για την επιδίωξη ενός απώτερου σκοπού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο περιορισμός του καπνίσματος και η δημόσια υγεία.

 

Για να διαβάσετε την Οδηγία πατήστε εδώ

ΠΗΓΗ : http://www.europarl.europa.eu/portal/el/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.