Thess Lawyer

Edit Content

Δικηγορικό γραφείο

Ρανιας Σαλπιστη | Σοφιας Σαμαρα

Απόφαση – σταθμός για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Η απόφαση 334/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί άκρως σημαντική απόφαση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Πιο συγκεκριμένα η αγωγή ασκήθηκε βάσει του άρθρου 10 παρ. 5 του Ν.2251/1994, που προβλέπει τη δυνατότητα “συλλογικής αγωγής”, με την οποία οι καταναλώτικές ενώσεις νομιμοποιούνται να ζητούν στο όνομά τους την παροχή ένδικης προστασίας για την ικανοποίηση ατομικών τους δικαιωμάτων ή αξιώσεων των μελών τους. Οι καταναλωτικές ενώσεις νομιμοποιούνται να ασκούν τη συλλογική αγωγή για τα συμφέροντα γενικά των καταναλωτών.

Οι δανειολήπτες φυσικά καλύπτονται ως καταναλωτές βάσει του άρθρου 9Α του Ν.2251/1994.

Στην παρούσα απόφαση αναλύεται η έννοια του καταχρηστικού γενικού όρου συναλλαγών (ΓΟΣ) που κρίνεται ανάλογα με τις εκάστοτε περιστάσεις. Μάλιστα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει νομική κατοχύρωση για την ευκρινή και σαφή διατύπωση των ΓΟΣ μέσω της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ.

Θεμέλιο της απόφασης αυτής είναι η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων (στη σκέψη V) να ενημερώνουν κατάλληλα τους συναλλασσομένους σχετικά με τη φύση και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και να μεριμνούν για την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα δάνεια που χορηγούνται σε συνάλλαγμα υπάρχει αδιαμφισβήτητη υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τον καταναλωτή για τον κίνδυνο που υπάρχει ενδεχομένως λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Μάλιστα, κρίνεται πως ο δανειολήπτης καθώς είναι το μέρος που “ζητάει χρήμα” βρίσκεται σε ασθενέστερη οικονομική θέση και είναι εξαιρετικά εύκολο να παρασυρθεί εφόσον δεν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση.

Επομένως, κάνοντας την υπαγωγή των γεγονότων η 334/2016 τονίζει πως οι συγκεκριμένες συμβάσεις στεγαστικών δανείων που η εναγομένη Τράπεζα χορηγούσε αποτελούν συμβάσεις προσχώρησης και μάλιστα επενδυτικού χαρακτήρα χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων τους και του τρόπου υπολογισμού της δόσης σε ελβετικό φράγκο. Φυσικά, αποτελούν επιβλαβείς καταχρηστικούς ΓΟΣ και μάλιστα η εναγόμενη Τράπεζα αρνείται κατηγορηματικά να απαλείψει τους βλαπτικούς για τους δανειολήπτες ΓΟΣ αλλά και να δεχτεί αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων με την ισοτιμία που είχε διαμορφωθεί κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου. Η Τράπεζα έχει παραβιάσει την υποχρέωση ενημέρωσης που προκύπτει από το ΠΔΤΕ 2501/2002 που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 18 παρ. 5 Ν.2076/1992, με ισχύ ουσιαστικού νόμου. Επίσης, έχει παραβιαστεί η διάταξη του άρθρου 9 γ’ του Ν.2251/1994 που απαγορεύει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Συμπερασματικά, η απόφαση καταλήγει στην απαγόρευση διατύπωσης και επίκλησης εκ μέρους της Τράπεζας τέτοιων αιφνιδιαστικών ρητρών και ΓΟΣ. Μάλιστα, η εναγομένη οφείλει να σταματήσει να αποκρούει τις πληρωμές των καταναλωτών στο ποσό που προκύπτει από την ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.  Επιπροσθέτως για κάθε παράβαση της απαγορευτικής χρήσης των ΓΟΣ απειλείται χρηματική ποινή 3.000 ευρώ. Ωστόσο, το Δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα των καταναλωτικών ενώσεων για κήρυξη της απόφασης ως προσωρινώς εκτελεστής, καθώς δε διακρίνει την ύπαρξη εξαιρετικών λόγων από την καθυστέρηση στην εκτέλεση της απόφασης.

Δείτε ολόκληρο το σώμα της απόφασης : εδώ

ΠΗΓΗ :  Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.